FAQ's over Brokken

Waar let ik op als ik een brok kies?

1. Grondstoffen (ingredienten)

de eiwitbron

  • minder goede eiwitbronnen: bijvoorbeeld soja en eiwit uit graan (restproducten uit humane productie), afvalvlees (organen, karkassen) 
  • uitstekende eiwitbronnen: vleesmeel en vers vlees

de vetbron

  • slechte vetbron: geraffineerde olie die chemisch geconserveerd wordt. 
  • goede vetbron: koudgeperste olie. 

de verhoudingen van de ingredienten.

  • slecht: veel graan, weinig vlees.
  • uitstekend: voldoende vlees, geen graan.

2. Houdbaarheid van het product.

  • Goed: korte houdbaarheid door natuurlijke conserveringsmiddelen.
  • Minder goed: lange houdbaarheid door synthetische toevoegingen.

 

Zijn dure brokken beter dan goedkope brokken?

Nee, dure brokken zijn niet beter, maar goede brokken zijn wel duurder.

Je hebt dus ook brokken die duur zijn, maar niet echt goed. Brokken waarvan je het in eerste instantie niet echt zou verwachten, zoals de brokken van grote commerciele concerns (Hills, Royal Canin).  Deze bestaan voornamelijk uit granen.

De betere brokken bevatten voldoende vlees en geen vulmiddelen!

Welke zijn dus de eigenschappen van een goede (duurdere) brok?

  • meer vlees, van goede kwaliteit (levert een goede eiwitbron, granen en soja bijvoorbeeld zijn een slechtere eiwitbron en leveren meer afvalstoffen op en een grotere kans op allergie). Vele commerciële brokken bevatten vaak maar 4% vlees.
  • de vleesbewerking: vers vlees is duurder, maar daar kan een hond meer mee. Vele brokken werken met vlees- en beendermeel.
  • percentage koolhydraten: een hond is niet gemaakt om veel koolhydraten te verwerken, dit kan ook problemen opleveren. Veel commerciële brokken bevatten vaak meer dan 50% koolhydraten.
  • gebruikte zetmeelbron: granen zijn goedkoper, maar leveren ook sneller problemen. Aardappel wordt door meer honden goed verdragen.
  • welke bewaarmiddelen er gebruikt zijn. Het beste zijn koudgeperste vetten die met vitamine C & E geconserveerd worden (ipv chemische antioxidanten zoals bha)
  • GEEN kleur-, geur- en smaakstoffen.